Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cumartesi, Mayıs 21, 2005

Markalaşan Adam: CMYLMZ

Günümüz şartlarında ürünü satmak için bir çok yöntemler ve fikirler duyuyoruz, uyguluyoruz.. ama bunları başka açılardan ele alıp uygulayan bir ürün geçenlerde dikkatimi çekti. Aslında dikkati çeken son programının afişi idi.. evet C m y l m z dan bahsediyorum..
kendisi çıkmadan önce ekranlarda stand up diye adlandırdığımız sektöre koyabileceğimiz biri vardı.. o zamanlar radyodan tv ye geçmeyi başarmış ve genç kitlenin yeni yeni keşfettiği bir isim.Beyazıt Öztürk... Genç yakışıklı ve esprili.kültürümüze ait bir yaklaşımla kendisinin ismi kısaltılarak lanse edildi ''Beyaz''. ulusal bir kanalda program yapmasıyla iyice sevilen biri olmayı başardı. Bu zamanlarda Okan Bayülgen de vardı belki ama uslubunu o dönem içinde özümseyen bir seyirci kitlesi yeterince yoktu. Tavırlarını ukalalık olarak değerlendirdiler. Neyse bu ortamda beyaz için çizilen reklam stratejisi daha doğruydu ve Beyaz ı öne geçirdide. Peki neydi bu strateji.. Okanın uslubuna tepki gösteren halka anne düşkünü sevimli aslan gibi bir adam ayrıca komik.. Meydan onun için boştu ve koştu..Ama nereye kadar..
Derken sektöre bir ürün girdi ve piyasayı salladı.. Kimdi bu peki?? Zirvede duran Beyaz a tamamen bir alternatif.. Cem Yılmaz... Daha komik.. ve bu işe uygun bir fizik. Bunlar onlar için Allah vergisi özellikler. Cem yılmaz ın reklam stratejisini kim yaptıysa kesinlikle Beyazın kinden çok daha akıllı biriydi.. Beyaz a alternatif simsiyah bir kıyafetle programlarına çıktı Cem Yılmaz..Beyaz a inat siyahla özdeşleşti.Hatta afişleri bile simsiyahti. reklam afişi dikkatimi çektide görmüşsünüdür ama anlatmak isterim..siyah zemin onu hatırlatacak bir işaret olan gülme ve son reklam stratejilerinden sesli harfleri kaldırılmış isim ve soyad.. kesinlikle 10 puanlık.. O tv yi değil sahnelerde uzmanlaşmayı hedef aldı.. Kendine tarz belirledi. Bu tarz kesinlikle tv nin kuralları içine sığmıyacak boyutlardaydı.. Kendi alanında yeni bir sınıf oluşturdu ve onun lideri olmayı başardı.. Tiyatrolara gitmeye alişkın olmayan insanımız artık sahnelerde bu küçük dev adamı seyretmeye başladı.. Kaldı ki cem yılmaz bir marka olduğunun Beyaz a göre daha farkında hareket etti. Onu oyunlarında şu sözü ile hatırlayabilirsiniz ''malzeme bu''..belki bu bir espriydi ama yinede bir farkındalıktı.. evet ürün ortadaydı ve ambalaj ve sunum yerli yerindeydi ve tuttu.. Kendisinden sonra Ata Demirer çıktı ve iyi bir strateji izlediysede kendisi sektörün selpağı olma yolunda başarılı olan Cem Yılmaz ın gölgesinde kaldı.. Zaman bazı tesbitleri kesinlikle doğrulayacaktır.. Tebrikler Cem Yılmaz..