Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cuma, Ekim 27, 2006

Tavşanlar ekskülüsif: Miki - Miyav ekleri

Efendim, gün geçmiyor ki tipbir ile bir araya gelelim de Türkçemizin gizli dehlizlerine dalıp bir abisel (abby) özelliğini daha gün yüzüne çıkarmayalım.

Geçen aramızda geçen bir diyalogtan şöyle ara kesit alıp dikkatinize sunuyorum.

tipbir: Öyle birşey olsa gelir miki?
tipyedi: Gelmez miyav.

Miki ve miyav eklerini sizlere ilk takdim eden blog olmaktan gurur duyuyoruz. Umarız Türkçe hocalarımızın bize öğretmediği bu kıymetli ekler farkedilir ve gencecik zihinler cümle içinde kullanmaya zorlanır. Böylece alışır ve yaygınlaştırırız.

Aziz okurumuz, bu ekler nereden çıktı şimdi diyeceksiniz. Demeyiniz. Önemli olan çıkmış olmaları. Hem bu ekler ses açısından son derece enteresan özellikler taşıyor. Miki-miyav tamlamaları söz sanatlarına bir bardak zeytinyağı kıvamında sağlık ve neş'e kazandırıyor. Değil miyav? Öyle miki? Gördüğünüz gibi tersine de kullanabiliyoruz bu eklerimizi. Sırası önemli değil. Önemli olan bu estetik ve ince mizah içeren eklerin tınısı. Evet tınısı.

Daha kim bilir ne gizli hazineler o batık korsan gemisinde bizleri bekliyor. Tipbir bu hafta yolculuk yapacak olmasan dilimiz adına ne keşiflere imza atacaktık. Hey gidi hey.

1 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

hem miki ve miyaw derken ünlü kedi fare ikilemesinide hatırlamış olmuyormuyuz sence? bu aslında kararsız ve şaşkınlık yaklaşımına şüpheci bir bakış açısı veren bir dialogun ekleridir denilmez miki? Bu cumle derin oldu.. olmaz miyaw?

6:02 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa