Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Perşembe, Kasım 02, 2006

Nöbetlerdeyim

- Kızım bugun neredesin?
-Nöbetlerdeyim..
-İyi çıkışta dayınlara gel..

Bu dialog çoğunuza yabancı degil.. Hatta bu sıcak sohbetten ilgimi ceken kzın nöbetlerdeyim sözü.. Nöbet bildiğiniz üzere sınırda yapıldığında vatani görev anlamına geldiği gibi herhangi bir yeri belli bir zaman aralığında beklemek için geçirilen süreye de denir. Bununla beraber bu kelimenin nedenini bilmediğim bir sebepten dolayıda aynı zamanda sinirsel hastalardaki akut kriz anlarına denir ki işin aslında enteresan kısmı burası..

Şimdi size şunu soriyim. Nöbet kelimesine bildiğiniz anlamını veren fiil belli bir sure beklemekmidir, belli bir amaç için beklemek midir, yoksa belli aralıklarda tekrarlanarak amaclı veya amacsız beklemekmidir? Aslında yukarıda bahsettiğim anlamları itibariyle bir değişkenliği olsada esasta bir süre beklemek ve bir amaç için beklemenin tamamına ''nöbet'' dediğimizi farkedeceğiz.

O zaman bir delikanlının buluşacağı kızı hergün beklemesi onun için nöbet fiilini gerçekleştiriyor denir mi? Amaçsa amaç, süreyse süre, belli aralıklarsa belli aralık.. o zaman oda nöbette diyebiliriz dimi? Ama demiyoruz.. peki neden? soruyorum neden? peki demedikte suç mu oldu?hayır:P

peki mesela maaş gununu bekleyen bir memur. amacı var, beklediği süre belli, beklemeyi bir periyod halinde yapıyor.. Ozaman ona nöbette diyebilirmiyiz.. Deriz gibi geliyor ama neden demiyoruz.. Hah dicez iste. deminden beri onu anlatmaya çalışıyorum. Söylemekten korkmayın.

Peki nöbet olayında bir nizam intizam olduğu için mi yukarıda verdiğim örneklerdeki kişilere nöbette demiyoruz. Aslında nizam intizamın yani şeklin çokta önemi yok..

şimdi bu sinir krizi dönemlerindeki hastalara neden nöbette diyoruz. Hadi bakalım ayıkla princin taşını. Denilmesi gereken yerde deme git alakasız bi yerde nöbette de. olacak iş mi? Şimdi adam hasta ve kriz döneminde, ne diyorlar ''adam nöbette'' diyorlar dimi. Şimdi adamın bir şey bekleme gibi bi durumu var mı? bunu belli zaman aralığında mı yapıyor? peki belli periyodlardamı yapıyor? Kaldiki nöbet için beklemenin belli bir periyodta yapılma şartı yoktur ki nerden çıkartıyorsunuz bunu:)) yok böyle bişey kardeşim..

Bide en korktugumuz seydir nöbet tutmak, yok falana nöbet kitledim, yok bugun sen nöbetçi amirsin, yok cart yok curt.. öyle olmayacak şeylere nöbet tutmak falan demeyin, ya kim diyor bunları Allah aşkına.. bakın ben bırakmam bu konun peşini bulursam yakarım canını, çıksın adam gibi abi ben yaptım ama inan dilim sürçtü, kusra bakma desin ciğerimi yesin..

ismet gel sen devral nöbetide ben bi yatıyım. Olmaz mi? olur olur gelde dinel şurda bloga gireni çıkanı karşıla..

3 Yorumlar:

Blogger Sayfacıbaşı dedi ki...

Delikanlının bir kızı beklemesini nöbet saymak ne büyük bir zerafet aslında. Ben yeni farkederekten ve de gözlerimi pörtleterekten yazınızı okudum. Şu an sindirme çabasındayım. Lakin neden Kasım 2006'dan bu yana bir yazı olmadığı da mühim bir soru aslında.

Sanki biri kulağıma "Sen bu yazıyı okuyasın diye" diye fısıldıyor. :)

10:40 ÖÖ

 
Anonymous Adsız dedi ki...

gercekten cok hos

1:22 ÖÖ

 
Anonymous Adsız dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş=)

11:00 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa