Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Çarşamba, Mayıs 25, 2005

yalın ayak

çalıştığım yerde büyük bir bahçe var. içimde de uzun zamandır yalın ayak çimenlerde dolaşma isteği. bu isteği bir reklamda tetikledi. çay reklamıydı galiba herkes ayakkabıları bırakmış çimlerde (çim mi çimen mi?) dolaşıyor. ama çoraplar kayıp. herkes ayakkabısını çorapsız mı giyiyor yoksa.

kusur arama özelliği bazı insanlarda diğerlerinden daha baskın durumda herhalde. aklıma önceki post'lardan birinde tipbirin profilo mağaza camlarının sağlamlığına kafayı takması geldi. demekki takıyor insan. kusur arıyor. kusur araması gizli bir mükemmele ulaşma programından (matrixmi bu) veya hedefinden mi kaynaklanıyor? estetik olmayan veya kafadaki kalıba uymayan batıyor.

estetik olmayan demişken. sahi estetik olan nedir? belirli matematiksel orantılara sahip olan tasarımlar, aranjmanlar mı? bazen dağınıklığın da kendi içerisinde bir estetiği olabiliyor. estetik olduğu yargısını yapan da insan. o zaman estetik subjektif mi? pek değil. demekki insandan insana değişen bir mekanizmayla ilgisi yok. her insanda bulunan sabit bir fonksiyon gibi. (matematiğide soktuk işin içine). belli girdileri alıyorsunuz, bir kara kutuya giriyor ve beğeni veya beğenmeme çıktısına sahip.

bu yaptığım yargıda diğer tüm yargılar gibi tamamen yanlış olabilir. gri ve tonlamalı düşünebilmek aristonun bir değilse sıfırdır azizim yaklaşımından kurtulmak lazım kafalarda.

hayalen çimlerde yalın ayak gezerken aristoyu eleştirmek. blog böyle birşey işte.

2 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

olmaaaz... önce o yerde gördüklerin yeşil otların herbirine çimen hepsine birdende çim denir bunu oğren.. hem dogal olcam diye çayı yalın ayak çimlerde içmek falan.. hem çimlere basmak yasak.yok kardeşim olmaz öyle bişey..sen dolaşta patrondan ye fırçayı seni dogal çaykolik canlı..
estetik dediğinde renk ve biçimin psikolojide oluşturduğu hazdır.. bunu senin zevklerin ve genel kanılar, yargılarda etkiler.. matematik dahi bunun içinde vardır.. 1,619 gibi estetikle direkt alakalı mukemmel sayısı vardır ki her estetik olanda var olan bir oran.. kısaca karesinin kendisinden bir fazlasına eşit olan tek sayı neyse.. bide aristo matrixte oynuyo demissin hadi ordan.. sana bosuna tipyedi dememisler yemissin sen kafayı..

1:32 ÖS

 
Blogger tipyedi dedi ki...

sevgili dostum.

bal gibide olur. basacam iş çıkışı kim ne derse desin (nihahaha karizmamı resetlermiyim hiç ben)

estetik bir çeşit haz mıdır gerçekten. yoksa haz estetiğin bir sonucu mudur. bence estetik harmoni ile alakalı. yani sonucunda haz değilde belki kusma duygusuyla yüklenirsin (southparktaki aşık olunca sevdiği kıza kusan eleman aklıma geldi). olamazmı. her insan aynı mı tepki verir. haz mı alır yani.

haz dediğin şeyde beyinde bir zımbırtı bölgesinin (adını unuttum) ürettiği elektrik sinyalleri midir. insan vücudu üzerindeki düşük voltlu elektrik akımlarıyla mı tepkilerini değiştirir. robot mu bu. ruh kat biraz yorumuna:))

6:08 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa