Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cumartesi, Mayıs 28, 2005

Aman Rengini Belli Etmeyesin

Renkli dünyanın rengarenk insanları.. Hayatımızda her anında birer renk vardır, bakışlarımızın bile rengi vardır.. Bazıları hayata toz pembe bakarken bazıları cam göbeğinden bakar:) Tabiki bazılarıda bakamaz..

Gördüğümüz renkler vardır, bizi dinlendiren eğlendiren.. Tanımlayamadığımız bile bir çok renk vardır.. Hangi mercidir bilemem ama bazı renklere isimler koymuşlar.. Adamlar ciddi bir otorite olsa gerek ki hala kullanılıyor.. Aslında işin özüne inip kırmızıya kim kırmızı dedi çıksın ortaya gibi bir şey söylemiyecem ama bazı renkler varki bir dönem birileri tarafından adlandırılmış. Bunlardan bazıları, petrol mavisi (nasıl yani mavi varmıydı?), cam göbeği (renk bu ya), turkuaz yeşili ( turkuaz ne yaw), cırtlak yeşil ve şuan aklıma gelmeyen onlarcası...

Birde ismiyle kaoslar oluşturanlar var.. En karakteristik olanı kahverengi!!!!! yani kahvenin rengi olduğu için mi demişler yoksa o sıvının rengi kahverengi olduğu içinmi o içeceğe kahve demişler bilmiyorum.. Yumurta tavuk hikayesinin renk versiyonu olsa gerek.. Sonra krem rengi var.. Aynı polimik burda da mevcut.. Bu akıllara kremmi bu renkten önce keşfedildi yoksa bu renk mi kremden önce keşfedildi sorusunu getiriyor..

Yine bir yönüyle farklı bir anlayışla isimlendirilen renklerde yok değil.. Ne mi bunlar.. Ateş kırmızısı, deniz mavisi, şeker pembesi, patlıcan moru, zümrüt yeşili, dolar yeşili (bu son zamanlarda eklendi) vb. Bu tür renklerde daha spesifik bir bakış açısıyla adlandırılmış..

Herşeyin ötesinde birde renklerin psikolojide yeri var.. İlgilenenler bilir. Mesela mavi güven vermesiyle kurumsal bir renk iken (bankalar kullanır) kırmızı insana enerji vemesiyle satış rengi olarak kullanılır (bir çok marka çalışmasında görebilirsiniz) yeşil huzur verir (yardım kuruluşlarında kullanılır), sarı geçicilik hissi verir (taksilerde kullanılır)... gibi sayabileceğimiz ve üzerinde durulası konular..

Bunun yanında bahsettiğimiz ne olduğu belli olmayan renklerin nasıl bir psikolojik etkisi var ki? Bir cam göbeğinin mesela.. Ne olabilir bu rengin psikolojik etkisi:) İnsana doygunluk hissimi verir.. Göbek felan?

Hadi bunuda geçtik abicim kim çıkarıyor bu renk isimlerini.. Hangi kriterler doğrultusunda oluyor bunlar.. Kaç kişiler.. Tamam ana renkler var iyi hoş.. Hadi hiç eşelemediğimiz ton konusuda kabullendiğimizi farzedelim.. İyide bu acaip renkleri belli oranlarda karıştırıp bunlara isim taktıran piskopat kim? Kardeşim bu adam insanlara fitil olmuş bence durmadan onu bunu karıştırıp renk çıkarıyor..

Düşünün bir futbol takımı kuruyorsunuz ve renkleri cam göbeği ile çingene pembesi.. :))) Yaw taraftara ne kastın var?.. Sonra tezevruat yapmıyolar diyorsun... Acaba neden? bir yerde bir yanlışlık var ama nerde? Psikolojilerini bozmuş olmayasın:) Hepimizin bildiği fener diye bir takım var bide galata.. bunların ortak sarıları bile aynı değil.. Biri diyor bizimkisi kanarya sarısı diğeride aynı mantıkta arslan sarısı (varsa tabi).. :)

Birde manzara böyle iken kulağımıza birşeyler fısıldanır.. ''rengini belli etme'' ..Bu ya adını bilmedikleri bir renk ol yada bu renkli dünyada gözükebiliyorsan renksiz ol demektir.. Gerçi renk bilimi siyah ve beyazı renk tanımına sokmuyor.. Onlar gerçektir ve herşeyin içindedir diyorlar.. Ton denen kavramın temelini oluşturan kavramlar..

Diyeceğim şudurki Bir Beşiktaşlı olarak Beşiktaşımın bu kadar farklı olması beni gururlandırdı.. Yaw bunu söylemek için bu sezon daha geçerli bir nedenim yoktu.. Sona bak resmen sürpriz oldu:) Ben bile tahmin etmedim konuyu böyle bitireceğimi:) Resmen kasmışım..

Neyse renkli hayatlar, arkadaşlar...

1 Yorumlar:

Blogger tipyedi dedi ki...

çok bilinmeyen renk ve çiçek isimleri hep ilgimi çekmiştir.

ama renkler deyinca aklıma hemen bob ross geliyor. bilirsin trt2 deki kabarık saçlı amca.

van dyck kahverengisi, biraz titanyum beyazı, kobalt mavisi der ya.

bak ssg'den alıntı bob ross.
tam adi ahmet hizli ressam'dir.. 1812'de kartal gonen'de dogmu$ ve daha sonra ailesi malatya'ya gitmesi uzerine kendisi de amerika'ya yerle$mi$tir.. halen trt2'deki "nasil hizli ve hayvan gibi resim cizeriz" kurslarini vermektedir..

- once gokyuzunu $oooyle bir cizelim hoop..
- bakin $imdi biraz duygu katmak icin viyaduk mavisini aliyoruz.. evvet aynen boyle..
- ben fircami dik vuruyorum siz dilerseniz yan yan da vurabilirsiniz..
- bu agac orada ne kadar yalniz alalim ona $oyle bi$eyler yapalim hop hop..
- i$te resmimiz hazir..

12:21 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa