Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cuma, Mayıs 27, 2005

mühendis beey

hendese yani hesap yapmak kökünden gelen mühendis ünvanı insanlara genellikle cazip gelir. bu duruma kızları mühendisler ve doktorlarca istenen ailelerin de katkısı büyük.

ama mühendisliğin şanından yararlanmak için ıvır zıvır işlere mühendis ünvanı vermesi, bir profesörü olmayan okullara mühendislik bölümü açılmas kadar beni hep rahatsız etmiştir.

mühendis matematiksel bir disiplin altında yararlanıp teknik problemleri çözen kişi değil mi? işletme teknik bir sorun mudur? işletme mühendisliği kadar uyduruk bir isimlendirme olabilir mi. peki endüstri mühendisi nedir kuzum. tekstil mühendisliği bile biraz uydurma izler taşır (makine+kimya). dünyada bizden başka bunlara mühendislik diyen varmı merak ediyorum. matematik mühendisi nedir mesela?

bizde uyduralım biraz çeşit olsun; pazarlama mühendisi, kurumsal iletişim mühendisi, uzay mühendisi, satış mühendisi, ekonomi mühendisi, tavşan mühendisi, satın alma mühendisi, ot biçme mühendisi, genel müdür mühendisi, icra kurulu mühendisi:))

bence mühendis ünvanını hakeden yani teknik sorunları çözecek somut ürünler üreten sadece elektronik, makine var. gerisi ise biraz o bilimden biraz bu bilimden otlanmış ama elektronik veya makine mühendislerinin ürettiği ürünleri kullanan insanlar.

eğlenceli bir yazı yazayım diye başladım. sinir oldum durup dururken.

3 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

sensin mühendis hadi ordan...:)) mühendis bir düşünme sistematiği olduğu için artık sosyal kavramaların sonunada getiriliyor.. mesela bide kaldırım mühendisi, yüksek istirahat mühendisi gibi tanımlamalarda var..:) ona mühendis deme buna mühendis deme kime diyelim kardeşim.. tek sana mı dicez aaa.. tek sen mi hendese yapıyorsun.. ama bunların anasi makina mühendisliği. bunu kimse inkar edemez:)

1:06 ÖÖ

 
Blogger tipyedi dedi ki...

ben diyorumki mesela sadece somut bir ürün üreten insanların hayatını derinleştirenler mühendis olsun.

yoksa endüstri uzmanı desinler mesela. endüstri mühendisi demesinler.

8:37 ÖS

 
Anonymous Adsız dedi ki...

arkadaşım senin dünyadan haberin yok.
bütün dünyada environmental engineering diye bir bölüm var yani çevre mühendisliği.

mühendislik hesap kitap işidir. Numune alırsın analiz yaparsın nasıl gidereceğini araştırırsın çözüm üretirsin, örnek küme belirlersin, özelden genele gidersin. Genelden özele gidersin.

Bütün mühendislik fakültesinin eğitimleri aynı neredeyse, çevre mühendisi statik görür termodinamik görür kimya görür mikrobiyoloji görür istatistik görür, dif. denklemler mühendislik matematiği...vs

Elektronik mühendisi elektrikten başka neyden anlıyor,

yani sonuçta arkadaşın dediği gibi düşünme sistemi bildiğin her şeyi kullanıyorsun. Ama tabi fen bilimleri ağırlıklı olmalı

5:41 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa