Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Perşembe, Mayıs 26, 2005

Sizi İşe Alalım Ama....

Çalışmak guzeldir.. Hatta derler ya çalışırken herkes güzeldir diye.. Yok böyle birşey kardeşim.. Kim çıkarıyor bunu.. Çalışkan çirkinler mi:P

Neyse esas olan konumuz bu değil.. Varsın çalışırken güzel olalım.. Önemli olan çalışmak öncesi şirketlerin işe almalardaki stratejileri..

İK ların bu konuda ufuklarının uzanabildiği kadar bir çeşitliliğe sahiptir.. Mesela bunlardan biri; İK sizin çocukluğunuza inmeye çalışırken, bir başkası lisenize takılır, bir diğeri hiç aklınıza gelmeyecek konularla sizin bazı özelliklerinizi ve kapasitenizi belirleme çabasındadır..

Gerçekten varmıdır böyle sihirli sorular? Yani bir soruyosun ne var ne yok ortalığa dökülüyor:)

Ama bu konuda yabancı dev firmaların işe alınmalarındaki stratejileri biraz daha farklı.. Aslında bu işe alma süreçlerinde kalıplaşan bir sorular zinciri var ama sonrası şirketlerin kendi yapısına göre farklılıklar gösteriyor.. Bu onların İK larının gelişmişliğini mi gösterir yoksa fazla boş olupta saçmalamalarının neticesinimi.. Biz bu dünya devlerinden birinin işe alımında adaylara bir takım sorlar sormuşlar.. Bunları bende size soruyorum.. Sonra beraber düşünelim..

Kaynak: William Poundstone tarafından derlenen ?Fuji Dağı?nı Nasıl Taşırsınız??

1-6 mermli bir tabancaya arka arkaya konan iki mermi var. Ve ilkini ben ateşliyorum boş çıkıyor.. Sıra sana geldiğinde ölmemek için tekrar döndürürmüsün yoksa direkt sıkarmısın?

2-Kanilizasyon kapağı neden yuvarlaktır?

3-?Bir koridorda, üç elektrik düğmesi var ve bunlardan birisi uzaktaki bir odanın ampulünü aydınlatıyor. Odaya bir kez girerek doğru düğmeyi nasıl bulunuz??

4-Bulunduğunuz odada iki kapı var ve birisi çıkış kapısı. Çıkış kapısının hangisi olduğunu bilen görevlinin yalancı mı yoksa doğrucu mu olduğunu bilmiyorsunuz. Buna rağmen hangi soruyu sorarsanız, her ihtimale rağmen doğru kapıyı bulursunuz?

5-Biri 3 litrelik, diğeri 5 litrelik iki kabınız ve sınırsız su kaynağınız var. Bunları kullanarak tam 4 litre suyu nasıl elde edersiniz?

6-Sekiz bilardo topundan biri diğerlerinden daha ağır. Terazi yardımıyla iki tartım yaparak ağır olan topu nasıl bulursunuz?

İlginç bir o kadarda komedi bir yönü var.. Yani bugun gittiğiniz bir firmada size boyle bir sorular sorsalar çoğu kişi afallar.. Ama adamlar aşmış abicim.. Diyorki ; kardeşim ben kanalizasyon kapağının neden yuvarlak olduğunu bilmeyeni almam:) Bu işin şakası.. Tabiki muhteşem İK nın akıl almaz girft bir çalışmaasının ürünü bunlar:P. Bu sorular sonucu senin ne kadar potansiyel suçlu olabileceğinden, tuttuğun takım için ne kadar fanatik olabildiğine kadar sonuçlar çıkartabiliyorlardır diye düşünüyorum!!!

Bence bu tarz sorular bir gelişmişlik alameti ise; buyurun bunlarda muhtemel Türk firmasının soruları..

1- 5 i 5 liradan 5 yumurta kaç liradır? ( insanın stres altında doğru karar vermesini belirler)

2-10 yumurta olan sepet var, altı çıktı kaç kaldı? ( Dikkat, iletişim kurma kabiliyetini belirler)

3- Dalda 3 kuş var ve avcı birini vurdu, dalda kaç kuş var? ( analitik düşünmeyi ölçer)

Bakın bizimde İK larımız gelişti bir anda..

Yaw olurda bu kadar olmaz.. İşe alımlar iyice çığrından çıktı.. Gelir aday bakarsın efendi gorunumlu adam gibi adam mı.. Biraz konuşturursun.. Zaten herşey anlaşılır o iki dakikada.. Tabiki işe alacak adam yetkin birisiyse...

Yetkili dediğin adam aday odaya girdiğinde gözüne bakarak notu verecek adam olmalı. Yok öyle bin dereden su getiren sorular falan.. Yetkinlik diye birşey var.. Önemli olan işe alanın yetkinliği yeterli mi sizce?

Kim bu İK yaw.. İsmet sen misin aslanım? Muhafızlar tez bulun bu adamı..

2 Yorumlar:

Blogger tipyedi dedi ki...

bir ara yetkinlik bazlı performans yönetimini de ele almak lazım.

aslında sorulan sorularla ilgili bir çeşit şehir efsanesi oluşmuş gibi geliyor bana. şu anki işime girerken bana sordukları sorular klasik en zayıf yönlerin nedir, sosyal hayatın nasıl gibi yetkinliklerimi sezmeye yönelik şeylerdi.

düşünsene yazdığın tür sorulara doğru cevap verenlerden oluşan bir ekibin var. herkes hazırcevap, cin fikirli. departman yürür mü sence. bence yürümez. ekip kurmakla star transfer etmek arasındaki farkla ilişkili anlatmaya çalıştığım.

insan kaynakları bilmece sorularına emanet edilemeyecek kadar önemli. aslında bence her departman yöneticisi işe alımı bizzat yapmalı. zor ama ideali bu olmalı.

10:24 ÖÖ

 
Blogger Mehmet Doğan dedi ki...

Ozellikle Microsoft sirketinin IK'si yukarida siraladigin "brain teaser" denilen sorular ile meshur olmus bir bolumdur. Bu sorulara iki tane daha ekleyebilirim:

1- Bir golun ortasinda bir kayigin icindesiniz. Kayikta cok buyuk ve agir bir kaya var. Eger bu kayayi suya atarsaniz, suyun seviyesi ne yonde degisir?

2- Eskimolara, buzdolabi nasil satarsiniz?

Butun bu sorulardaki amac, is adayinin verdigi cevaplarin yontemini incelemek. Yani, tamamen yanlis cevap vermis bile olsan, cevabinin nasil ve hangi yontemlerle deskteklendigini arastirmak. Cunku biliyoruz ki is yasantisinda, cok sacma sapan denilecek fikirler bazen buyuk paralar getirebiliyor (internette Cep telefon zil tonu satmak v.b.). Iste amac kotu ya da sacma sapan denilecek bir fikri nasil savundugunuzu bulabilmek. Yani yanlis cevap yok.

2:31 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa