Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Perşembe, Temmuz 14, 2005

Cin Aliler, Zihni Sinirler

Milletimizin güçlü yönleri nelerdir?

Cin fikirlilik; Kestirme (shortcut) yollar geliştirmek, esnemek/esnetmek,
Bir işe Türk gibi başlayabilmek; duygusallık (kolay gaza gelmek),
Akdenizlilik; tembellik (yaratıcılık)

İlk aklıma gelenler bunlar. Dünya ekonomisi ciddi bir yavaşlama içerisindeyken ihracat rakamlarımızın nasıl sürekli yükseliyor olduğu sorusuna cevap belki de yukarıda.

İyi de ihracat rakamlarından bana ne demeyin lütfen. Dünya'da zengin olmanın yolu ihracattan geçiyor. Siz de Türkiyeli (Türk, Kürt, Laz vs.) olduğunuza ve zengin olmak istediğinize göre yukarıdaki özelliklerinizden yola çıkarak size bir yol haritası çizelim.

Önce size parlak bir fikir lazım. Bunun için çevrenize bakın yeter. İki örnek vereceğim;
Antalyada bir arkadaş ota çimene bakarken yahu memlekette ne çok ot çeşidi var bunu isteyen birileri mutlaka vardır diyor. Otları inceliyor, sınıflandırıyor, nelerin çok çıktığını görüyor, soruyor. Derken internet sayesinde yurtdışındaki talepleri inceliyor. Kendi satış taleplerini bırakıyor.

İnanamıyor, ota çimene yurtdışından talep var. Hemen yöredeki teyzelere, bacılara toplatıyor. KOBİ kredisi alıp küçük bir iş yeri kuruyor. Paketleyip satıyor. Bugün milyon dolar cirolu.

Bir arkadaşta İngilterede okurken Brezilyalıların üzerindeki nazar boncuklarına yoğun ilgi gösterdiğine şahit oluyor. Türkiye'den getirtip ufak ufak arkadaşlarına satmaya başlıyor. Mezun olunca Brezilyaya gidip orada bir küçük yer açıyor. Artık Türkiye'den aldığı nazar boncuğu miktarı her partide 200 bin dolarlık.

Çevrenizde size çok doğal gelen farketmediğiniz ama diğer insanlara satabileceğimiz o kadar çok şey var ki. Biraz cin fikirliliğinizi kullanın, Türk gibi başlayın, yaratıcı olun. İnanın kendi işinize sahip olduğunuzda alacağınız keyif ve kazanacağınız para şu an bulunduğunuz konumdan on kat fazla olacak.

Bu ülkenin her yıl mezun olan binlerce beyaz yakalıya değil, girişimciye ihtiyacı var.
Hem kaybedecek neyiniz var?

2 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

peki bu bakış açısında sen ne yapıyorsun diye sormazlar mı adama? yapmıyorsan kaybedecek veya kaybedilebilecek neyin olduğunu çok daha iyi görebilirsin:) Bu işler baştan sona kadar nasip meselesi.. Allah yürü ya kulum diyecek... zengin olmayı bu kadar kolay gösterip hayalkırıklığına uğrayıp özgüvenini kaybetmiş yüzlerce insan var.. söylediklerin teorikte doğru gözüksede pratikte tamamen yanlış iddialar.. girşimcilik ruhu şart. ama bunu daha sistematik kullanmak lazım.. sermaye lazım.. Ben inanıyorumki bir çok girişimci sermaye sıkıntısından pasif kalıyor.. gaz gaz gaz.. bu başka ne denir..

1:31 ÖÖ

 
Blogger tipyedi dedi ki...

Bunu söyleyen arkadaşım, biliyorsun ki 20 yaşımıza yeni girmişken seninle birlikte bir girişime imza atıp şirket kurmuştuk.

Üstelik çokta iyi gidiyorduk, bizden bağımsız dış etkenler yüzünden kapatmayı uygun bulduk.

Cesaret ettik ve çok zengin olma yolundaydık aslında. Sadece sabırsızdık bunun temeli de tecrübesizlik.

Bence girişimcilik memuriyet ile kıyaslanamaz. Elbette bu bir risktir ve kapitalizm risk alanı ödüllendirir, kendini garantide hissetmek için sistemin parçası olanı değil.

4:08 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa