Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Salı, Temmuz 05, 2005

Güney Afrika'ya Bakış

Dünyadaki tek ülke Türkiye diyenler veya zannedenler yalan söylüyor.. Başka ülkerde var.. Ben gittim gördüm.. Şaka bir yana hazır tipyedinin Almanya gezisi tazeyken bende son yurt dışı gezimi anlatayım istedim.. Tabiki size bakan yönüyle..

Dört ay önce geldiğim ve beş ay kaldığım bir ülke: Güney Afrika.. Evet çoğu kişinin beklemediği bilmedi bir yer... Ve gerçekten çok ilginç ve harika diyebileceğimiz bir şehir.. Şehir diyorum çünkü cape town da kaldım 5 ay boyunca..Neyse fazla uzatmayalımda bana ilginç gelen yönleriyle sizinle paylaşayım..

İlk olarak İngiliz sömürgesi bir ülke.. Heryerde ingilizlere ait şeyler görebiliyorsunuz.. Halkı ingiltereyi benimsemiş.. Spor programlarında ingiltere liginden maçlar gösteriyorlar.. Tv programları ingiliz ağırlıklı.. Ülkenin 6 ulusal kanalı var.. biri afrikans dilinde.. ülke 11 kabileden oluşuyor ve bunların hepsi ingilizce konuşabildiği gibi kendi kabilelerinin dillerinide konuşuyor.. Bunlardan en ilginç olanı koza kabilesinin konuştuğu klik dili.. Konuşulanları dinlediğinizde çok komik sesler duyuyorsunuz, damak şaklatmasına benzer..

İnsanları çok kibar ve sıcak kanlı, bizim gibi yardım sever.. Ama zevksizler.. Yani evlerini döşerken giyinirken çok dikkat etmiyorlar.. Sabah 6 da kalkıp akşam 9 da yatıyorlar.. Bu tüm ülkede böyle hafta sonları hariç.. adamlar işe 7 de başlayıp saat 4 te bitiriyorlar.. sonra isterlerse ek iş..

Trafik problemleri yok.. süper yolları var ve trafik tersten akıyor.. Süper arabalar görmek an meselesi.. halkın yuzde yirmisi beyaz.. Genelde zengin kısım.. Gördüğüm her pencere dışarı doğru açılıyor.. Paralarının üzerinde devlet başkanlarının değil afrikayı temsil eden hayvanların resmi var..

Dünyanın en buyuk altın ve elmas rezervlerine sahip olmalarına rağmen takı tasarımında hep hayvan figürleri kullanıyorlar.. Berberleri traş etmesini bilmiyor.. En uzun traş 10 dakika.. mısırı haşladıktan sonra yağlayıp yiyorlar. yoğurdu her zaman meyvalı yiyorlar.. içecek çeşitliliği konusunda çok fazla meşrubat seçeneği var..çay içmiyorlar.. yemeklerinde ekmek kullanmıyorlar.. yüzde doksan prinç oluyor ve princi sadece suda ıslatıp yumuşatarak lapa şeklinde yiyorlar.. salata kavramları gelişmemiş.. Meyva yeme alışkanlıkları yok..

Şehirde dünyanın en belirgin ikinci coğrafi yapısı olan masa dağı var.. 1086 metre yüksekliğinde üstü dümdüz bir dağ.. üzerinde dolaşabiliyorsunuz ve dağın üzerinde genelde bir bulut oluyor ve buna masa örtüsü diyorlar.. dünyada güneşin batışının seyredileceği en güzel ikinci şehir olarak geçiyor cape town.. ve kimse bu uzmanlar bilmiyorum ama dünyanın en romantik şehirleri arasında sayıyorlar cape town ı..

tüm insanların süper bir ritm duygusu var.. en küçük çocular bile müthiş dans ediyor.. Futbolun populer olmadığı bir ülke guney afrika.. ruggby ve kriket populer.. sokakta çocukları kriket oynarken görebilirsiniz..

ülkenin 3000 km denize kıyısı var.. ve süper plajları.. atlantik okyanusu girelemiyecek kadar soğukken(4 derece) hint okyanusu 25 derece sıcaklıkta..

İnsaların %40 gibi bir oranı işsiz ve sokaklarda yatan insan sayısı çok fazla.. yolda yürürken sizden ortalama 10 kişi kesin para istiyor.. tahmin edebileceğinizden çok müslüman var.. Hatta ana caddede bir şapka dükkanına girdiğimde baş örtüleri vardı ve beril marka tabiki bursada.. Çok şaşırmıştım.. lokantalarda muslumanların yemeleri için helal sertifikası çıkartmışlar.. Oralarda rahatlıkla yiyebiliyorsunuz..

Şehir merkezinde yukselen binalar beni gerçekten şaşırttı.. shell, hotel holiday inn, hotel sheraton, LG gibi bir anda sayabileceğim şirketlerin merkezleri var..

Daha fazla anlatmak isterim ama uzun yazıp sizide sıkmak istemiyorum.. Ama birgün bir değişiklik yapıp yurt dışına gitmek istiyorsanız. Ümit burnuna 80 km uzaktaki Cape town u tavsiye ederim.. Benden de selam soyleyin..

1 Yorumlar:

Blogger ssbb dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Kasım ayında denize girme olasılığımız nedir acaba?

8:51 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa