İş yerinde internet yasaklanmalı mı?
Capital'in Ağustos sayısında iş yerindeki internet bağlantısının çalışanlar üzerindeki etkisine yönelik bir bölüm vardı.
Buna göre iş yerinde internet bağlantısı olanlar yemek saatleri dışında 2 saatten fazla bir bölümü internette işleriyle hiç alakası olmayan çeşitli sitelerde harcıyorlarmış. Bu ise bilmem kaç milyar dolar verim kaybına yol açıyormuş.
Ayrıca neden böyle yapıyorsunuz diye sorduklarında bazıları "Efendim zaten üç kuruş para alıyoruz bizden fazlasını beklemeyin" diye cevap veriyormuş.
Yazımdaki alaycı -miş -muş eklerinin yine bir eleştri yazısı okuyacağınızın habercisi olduğunu düşünüyorsunuz. Doğru efendim aynen öyle.
Patronlarımızın verimlilik sevdası, iş insan faktörüne gelince tuhaf boyutlara ulaşabiliyor. İnsan sürekli aynı işe odaklanınca sıkılır, zaman ilerledikçe çalışmasını sürdürüyorsa dikkati azalır. Dolayısıyla içgüdüsel veya beyin sinyalleriyle nasıl adlandırırsanız adlandırın, bir refleks olarak işten başını kaldırır ve tekrar odaklanacak enerjisini toplayana kadar başka şeylerle ilgilenir.
Eğer işyerinde internet varsa beynimizi farklı alanlara dağıtıp toparlanmasını sağlayan en kolay çıkış yolu olduğundan web sitelerine, bloglara hücum edilir.
Bu durumda internet bağlantısını kesmek, pire için yorgan yakmaktan farksızdır. Şöyle ki, internet bağlantısını kestiğinizde bunalmış olan beyin farklı aktiviteler arayacaktır. Bunlar firma içi dedikodularına bulaşmak, telefonla arkadaşları aramak, dışarı çıkıp sigara molası vermek, mesai arkadaşlarınla geyik yapmak gibi benzer zamanı harcatmasına rağmen bir katma değer üretmeyen aktivitelerdir.
Zarar hesabı yapıldığında bu tür aktiviteler arasında en zararsız olanın internette sörf olduğu kolayca görülebilir. Üstelik internet bağlantısının artık özgürlüğün bir diğer adı olması, -arka planda kontrol edilmek kaydıyla- her alana açık olmasının ise çalışana güveni göstermesi, işini kolaylaştırması cabası.
Kimse internet var diye işini bırakmıyor, işini bıraktığında kaçacak en kolay ve ilgi çekici yolun internet olması ise bunu günah keçisi haline getirmemeli.
Verimliliğe o kadar düşkünseniz insan değil robot çalıştırınız efendim.
2 Yorumlar:
Günah çıkarma yazısı gibi oldu.
5:27 ÖS
işte netin kapatılması bazı yönleriyle doğru gibi gelsede tamamen yanlış bir karar:)))) vaaaay bu arada hoş geldim. insanın kendi blogu gibisi yok:P insan başka bloglarda ahat edemiyor. Neyse.. aslında iş yerlerinde bilgisayarı olan personelin eğitimi açısından baktığımızda bu imkanı su istimal etmesini beklemeyiz.. Ama malesef suistimal edenler var.. Bu anlamda hala interneti kullanmayı ve faydalanmayı hala bilmiyoruz sonucu çıkıyor.. Bence bazı sınırlamalarla bu imkan herzaman çalışanlara sunulmalı.. Çünkü getirisi çok büyük bir teknolojiyi iki üç kişi için men etmek çokta mantıklı değil..
9:12 ÖS
Yorum Gönder
<< Ana Sayfa