Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Pazartesi, Haziran 06, 2005

hayalci şirin

pictures of future'ın giriş yazısında einstein'in bir sözü vardı; "hayal gücü, bilgiden daha önemlidir çünkü bilgimiz sınırlıdır".

limitsiz hayal gücünün derinliklerinde oturduğunuz yerde bir uzay aracıyla tüm galaksileri dolaşmak mümkün. ya da okyanusun derinliklerine bir yolculuk. ya da hayal gücünüzle bir uçaktan dünyanın en büyük pastasının üzerine düşebilirsiniz.

en güzeli, gün arasında işlerden bunalmışken bir anda tropikal bir adada güneşin sıcaklığını üzerinizde hissedebilirsiniz. yada okyanus sesini duyabilirsiniz.

hayalinizde ışıktan daha hızlı gidebilirsiniz, yada zamanda seyahat yapabilirsiniz. tarihte değiştirmek istediğiniz şeyleri hayal gücünüzle tersine çevirebilirsiniz.

bence hayal gücünüze arada bir antreman yaptırın. açsanız en büyük en ilginç şeyleri yeyin, yorgunsanız bulutları pamuk yapıp yüzyıllarca uyku çekin, ne istiyorsanız elde edin hem de en güzel haliyle.

yoksa körelir, işlemez olur. siz de bilginin sınırlarında ömür boyu hapis kalırsınız.

4 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

gayet guzel.. insan hayal etmeli.. gerçekten hayal eden insan mutlu kendine guvenen ve neşeli bir insan olması mumkundur.. ama aklıma şu takıldı.. peki ama insanın hayallerini etkileyen nedir..hangi duygu veya kavramdır sence? mesela gördükleri bence hayallerini etkiler bence.. mesela duyguları insanların hayallerine yön verir diye düşüyorum.. sizce neler olabilir ki?

11:29 ÖS

 
Blogger tipyedi dedi ki...

hayal nedir dememiz gerek başlangıç olarak tipbircim. hayal zihninde bir kasıtlı yanılgı oluşturmaksa iradenle düşüncelerine yön veriyorsun. duyguların etkisi olur mu? bir duygunun üstesinden gelmek veya etkisini sürdürmek istediğinde iradenle kasıtlı olarak olmayanı var gibi algılatmak hayalse orada duygular etki değil neden/kaynak olur sadece. ne dersin?

11:58 ÖS

 
Blogger tipbir dedi ki...

derim ki.. sence mutsuz bir insan mutlu bir insana nazaran daha çok hayal kurabilirmi? bence kuramaz..hayal bence güzeli görüp daha iyisini hissedip imajing yapmaktır.. Duygunun kaynak ve sebep olması arasında sence bir fark varmı? :) hayaller bence duyguların üzerinde kurulur.. sen çok üzgün ve bunalımdayken kendini havaide güneşlenirken çok mutlu hayal edebilirmisin? bence zor.. yani bir sebep değildir duygu hayal için.. kaynakta değil.. ama kesinlikle etkilenir derim hayal duygulardan..düşünsene en güzel hayalleri keyifli olduğumuz anlarda kurmazmıyız.. aksine çok sıkıntılı bir anda iş böyle olmuyor ama.. doğru değilmi?

12:13 ÖÖ

 
Blogger tipyedi dedi ki...

senin çizdiğin portrede bir yanlışlık görüyorum. sence bir insan üzgünken hayal kurmaz mı? tabiki kurar. hayalin amacı kasıtlı olarak beyni yanıltıp güzel "miş gibi" düşünmesini sağlamak. bu sayede ürettiği dopaminden falan faydalanmak.

yani üzgün insan mutlu insandan daha fazla bile hayal kurabilir. burada etken irade. istemek gerekiyor. irade duyguların etkisinde midir? hayır. bağımsızdır.

12:25 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa