Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Salı, Ağustos 30, 2005

Bilimin Adama İhtiyacı Var

Bilim resimden de anlaşılacağı gibi uzun yıllar öncesine dayanır.. Dayanma fiili hala grçekleşmektedir.. Temelleri bu kadar derinde olan bilimin dursunları hakkında hala bir çalışma süre gelmektedir veya gitmektedir..

Bilimle uğraşan adamlara bilimadamı, bilimle uğraşan kadınlara yine bilim adamı denir.. Bu bilimin erkeğe ait olduğunu vurgalamaktan daha çok kadının bilimle uğraştığı zaman içinde adam yerine konması olarakta algılanabilir.. Kaldıki feminist bir dünyada bilimle uğraşan bir adamada bilim kadını denmesi çokta yadırganacak bir şey yoktur.. Bu konuda neden böyle bir ayrım vardır bilemem ama olmaz ayıp şey analarımız olmasaydı edison nahsıl bulurdu..

Bilim denilince aklımıza hemen fizik gelir.. Gelmez alakası yok diyenler ne kadar öyle desede bu böyledir böyle kalacaktır.. Bu düşüncenin temelinde herkesin tek bildiği ve ilk bildiği bilim adamının einstein (ainştayn) olmasıdır.. Bu sevgili bilim adamı bize o kadar mal olmuşturki ''enişten'' olarak kültürümüze kazandırılmış ve artık bizden biri haline gelmiştir.

Kaldıki fiziğin bilimle aynı anda anılması çokta yadırganmazken artık günümüzde diğer fen biilimleride bilim olarak algılanabiliyor. Ama hala matemetiğe bir bilim olarak bakmayan insanlar var.. Kaldıki matematik tüm bilimlerin anasıdır.. insan nasıl anasını yok sayabilir.. Ayıp yaa.. Terbiyesizler.

Halbuki bir matematik dahisi olan ömer hayyam bildiğiniz üçgende bazı kuralların babası olmasına rağmen başkalarına mal edilmiştir.. Bunlar farklı mevzular ama bilinmesi lazım.. Kimyası olsun biyolojisi olsun yeterli reklamının olmamasından dolayımıdır bilemem ama bu onların problemi.. sende fizikçiler gibi bir strateji izleseydin.. İşin aslı beklide insanların bilim adına ilk girişimleri fizik temelli oldu.. Bu da fiziğin temelli bir bilim dalı olmasını beraberinde getirdi veya götürdü.. Ben karışmam.. Fiziğin temelleri diye bir kitap mevcutken kimyaya giriş, biyoloji ders notları gibi başlıklarda tanıdık biz diğer bilim dallarını..

İşin bir başka boyutu ise insanların içinde olan bilim adamı olma isteğidir.. Bilmiyorum ama bende olan bir istektir.. Peki bilim adamı olmak için sadece illaki fizik veya kimya gibi bölümlerle mi ilgilenmek lazım dersiniz? Tabiki hayır, ne alakası var.. bir mühendis sizce bilim adamı statüsüne giremezmi? hadi girdi çıkabilir mi? tabiki girer isterse çıkar..

O zaman netice ne olursa olsun sizin havanız iyi olsun.. Bilimle uğraşın, onu geliştirin, onunla ilgilenin ki sizede bilim adamı diyelim.. Diyelimde başınız göğe ersin.. Ersiiiin...... sana söylüyom.. ohooo hala akıl bir karış yukarda..

8 Yorumlar:

Blogger zynp dedi ki...

"ask" konusunda bilim kadını sayılırım artık ...

4:57 ÖS

 
Blogger tipyedi dedi ki...

Aşk deyince aklıma muzlu ve çilekli sakız geliyor. Birde turbo ve tipitip vardı, hey gidi günler.

Tipbir kasıtlı olarak fizikten bahsettin herhalde. Üniversite yıllarında fizik, dinamik ve türevlerinden nefret ettirilmiş bir mühendis insanı olarak fizik hocama "toprağın bol olsun" diyorum. Acımasız olacak ama gitti ve kurtuldu dünya. O gün en mutlu günlerimden biriydi.

5:51 ÖS

 
Blogger tipbir dedi ki...

ciddi iddialar var.. bir kişinin bilim adamı veya kadını olduğunu kendisi değil başkası söylüyorsa gerçekten bilim adamıdır veya kadınıdır.. derim ben.. ama bilim adamı olmak ilgili konuda çok tecrübeli olmak demekmidir yoksa konunun bilimsel boyutlarına inmiş insan psikolojisini irdeleyen bir yöntem mi izlemektedir.. bu anlamda azey senin bilim kadını olmana saygı duyuyorum.. Ne mutlu işi bütünüyle çözmüşsün..banada yardımcı olursun artık..

tipyedi sende aşk diyince sakızmı geliyo aklına.. olm turboyla ne alakası var.. ben o sakıza hırbo derdim:) fizikten sırf seni depresyona sokup tüm geleceğini altüst etmek için yazdım.. umarım başarırım:P

11:42 ÖS

 
Blogger zynp dedi ki...

valla ben otesini berisini anlamam ama ask'ın a'sındanda k 'sinden de iyi anlarim tez bile yazdım be gerekirse tum kamuoyuna acıklarım bilgilensin insanoglu ...

buarada bilim kadını olmak icin ne yapmak gerek bilen beri gelsin ...

4:40 ÖS

 
Blogger tipbir dedi ki...

aşk bilinmezi hakkında bu kadar çok şey biliyor olup bunu kamuoyu ile paylaşmaman topluma yaptığın bir haksızlıktır:P lütfen bizimle paylaş, bakayim ben olayın neresindeyim, daha anlamamışmıyım, yoksa çok mu başındayım bilmek istiyorum..

bu arada beri gelemicem çünkü bilim kadını nasıl olunur bir fikrim yok.. hadi bilimle uğraş desem bilim adamı derler.. ama ben ve tipyedi istersen sana bilim kadını deriz..

10:23 ÖS

 
Blogger tipyedi dedi ki...

aşkla ilgili bişeyler yazıcam bu ara. ama değer mi değmez mi.. neyse bakarız. önce bir münih yazısı patlatıp seriyi tamamlayalım.

12:15 ÖÖ

 
Anonymous Adsız dedi ki...

ah aşk aşk aşk harika birşey hele seks

9:28 ÖS

 
Anonymous Adsız dedi ki...

seks seks seks seks bayılırım günde 5 kere yaparım

9:29 ÖS

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa