Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cuma, Ağustos 26, 2005

İnternet üzerindeki çapulcu sürüsü

Efendim belki karşılaşmışsınızdır saat 12 civarında çok sevdiğim bildirgeç sitesine sızılmış ve adi grafikler eşliğinde çocukça kokular aldığımız yazılar işlenmiş.

Bu yazım insanların internette soluklandığı, güzel zaman geçirdiği yerlere dadanan ve kendine hacker demesine rağmen "lamer" tabir ettiğimiz insanlarla ilgilidir.

Hacker adı verilen arkadaşlar öyle sanıldığı kadar kötü insanlar değildir. Genellikle bilgisayarınızın işletim sistemi, şirketlerin ağlarını düzenleyen yazılımlar, bunları sağlayan donanımların üzerindeki gömülü yazılımlar gibi siz internette sörf yaparken arka planda çalışan mekanizmalarda boşluklar ararlar, bulurlar. Bunlar için saatler, günler, aylar harcarlar. Yemez, içmez, uyumaz bir bilgisayar karşısında hayatlarını sürdürürler.

Unutmayalım ki bilgisayarınızda iki satır yazı yazmanız bile arka planındaki milyonlarca satırdan oluşan yazılımlar sayesinde gerçekleşiyor. Bir insanın bulunduğu yerde hata olmaması imkansız. Bahsettiğim milyonlarca satır kod içerisindeki hataları bulmak ise hackerlerin işi.

Bu arkadaşlar yazılım konusuna vakıf, aşmış insanlar. Tabi ilgi çekmek için bazılarının büyük icraatları da olmuyor değil. (Mesela NSA uydusunu kontrol etmek, FBI dosyalarına sızmak vs.) Hackerlerin büyük icraatları da büyük haberlere dönüşüyor.

Bu durum ülkemizde çoğu lise çağında ve ergenlik döneminin şaşkınlığıyla yaptıklarının farkında olmayan bir grup asosyal insana çok ideal geliyor. "Bende hacker olucam, banane banane" diyerek alelacele okudukları üç beş yazı ve birkaç girişim sonrasında bizlerin "lamer" kendilerinin ise "en usta hacker, bilmemne team" diye adlandırdıkları garip larvalara dönüşüyorlar.

Tek yaptıkları sistem yöneticilerinin dalgınlıklarından istifade etmek ve exploit adı verilen bilgisayarınızdaki açıkları sömüren gerçek hackerlere ait yazılımları kullanarak ortalığı dağıtmak, kirletmek, pisletmek.

İnternetteki iki gram keyfimizin içine etmek.

Hatta bunların bazıları bilgisayarınıza "backdoor" arka kapı adı verilen programlar atarlar. Kişisel bilgilerinizi çalar, banka hesabınıza girer hırsızlık yaparlar. Kısacası adi teröristlerden farksızdırlar. Cisco IOS bilirler mi? Yok, ne gezer. Peki yarın öbürgün bir hayır yapmalarını sağlayacak herhangi işe yarar bir dilde kendilerini kurtaracak bir bilgiye sahip midirler? En fazla irc scripti Türkçeleştirir bu hilkat garibeleri.

Terbiyesizdirler, başkalarının yaptığını bozmaktan haz alırlar. Psikologlarca seanslara alınmalı ve tedavi edilmelidirler. Başkalarının yaptıklarını bozmaktan, internet hesabınızı ele geçirmek için hatırlatma sorunuzu tahmin etmeye çalışmaktan başka bir aksiyonları, atraksiyonları yoktur.

Taş üstüne taş koymadıkları gibi güç bela konmuş üst üste iki taş gördüklerinde tekmeyi basar, kendileri kadar ucuz grafiklerini ve "kro'nun alası" isimlerini siteye yerleştirir, pisler giderler.

Sifonu çekmek yine akıl sahiplerine düşer efendim.

3 Yorumlar:

Blogger zynp dedi ki...

ben bi ozenti icindeyim bunlara karsı

5:37 ÖS

 
Blogger tipbir dedi ki...

hacker diyince alkıma bozan, aykırı kişiler geliyor.. yapıcı üretime katkı mantığı yerleşmiş biri olarak bana uymaz abi.. topusunu toplayın bunların ben bi konuşayım.. dediklerin doğrudur. böyle bir özelliğe sahip olmak isterdim ama o mantıkla hareket edeceğimi zannetmiyorum:) buda komik olurdu heralde.. iyimser hecker:) sevimli hayalet casper gibi bişey bu:)

12:00 ÖÖ

 
Blogger tipyedi dedi ki...

Yok, hackerler genelde iyi niyetlidir. Tanıdıklarım vardır. Bilgilerini, kabiliyetlerini gösterip güzel yerlerde işe girerler. Çok çalışırlar. Akıllı adamlardır. Meraklı adamlardır, severim. Özenilesi bir konumdur elbette, istediğin bilgiye sınırsız engelsiz erişim.

Kötü olanı sanayi casusudur zaten. Kıymetli bilgi kaçırırlar, rakiplere satarlar.

Ama lamer çetelerinin, yeni yetmelerin oraya buraya saldırıp bilmemne team yazmaları beni sinir eden. Yahu araba arkası yazıları bile daha edebi bundan. Biri şu çocukları ıslah evine falan kapatsada rahatlasak.

12:41 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa