Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Cumartesi, Ağustos 06, 2005

Bu İşin Kokusu Çıktı


Duyu organlarımız bizim hayatı somut anlamda anlamamıza yardımcı olan en önemli özelliklerimizdir. Şimdilik beş tane olan bu özellikler uzun yıllardır bir artış göstermemiş durumdadır.. Görme, dokunma, duyma, tatma ve koku..

Veee koku dememizdende farkedileceği gibi bu dünya önemlisi şirin duyularımızdan koklama ve koku üzerinde durucaz burnumuzun direği düşseye kadar..

Hayatı bu duyularla algılarken sadece işin koku kısmına baktığımızda gerçekten ciddi bir çeşitlilik burnumuza çarpar (göze çarpar anlamında kullanılmıştır). Ter kokusu, ayak kokusu, çiçek kokusu, şu kokusu veya bu kokusu... saymakla bitmez bunlar.. mis gibi kokulardan olduğu gibi pis kokanlarda var.

İnsandaki herşeyi iyileştirme ve güzelleştirme isteğinin izlerini kötü kokulara karşıda çözümler üretmiştir.. Bu konuda parfüm diye belirtilen bir ürün fransızlar tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir..

Bilirsinizki yeni şeyler ihtiyaca göre çıkar.. yani insanlar belli bir konu ile ilgili bir ürünün yokluğundan kaynaklı rahatsızlığını duyup harekete geçer ve çözüm olacak ürünü bulur.. Ürünün gelişmeside yine problemin merkezi olan yerde olur. Çünkü ilgili problemle en çok oradaki insanlar karşılaşır..

Bu bakış açısından olayı değerlendirdiğimizde elimizde şu verilerin oluştuğu nu göreceksiniz.. ''Kötü kokunun merkezi Fransa dır''.. Bu bilgiyle ilgili tarihsel bir araştırma yaptığınızda fransızların tuvalet adaplarından kaynaklı bir problem olduğunu öğreneceksiniz.. Ama olayların gerçeğe bakan yönüyle akışı bu şekilde iken Fransa nın bugun akıllardaki imajına şöyle bir baktığımızda dünyanın en nazik insanları olarak bilinirler.. Hatta zamanında liselerde fransız nezaket kuralları gibi derslerin okutulduğuda bir gerçektir.. Bakın sizin şu işin aslına...

Böylesi bir problemi çözme adına temel ihtiyaç sınıfında üretilen parfümler beğeni kazanıldıktan sonra çeşitlendirilip bir sektör oluşturulmuştur.. Bu anlamda çok farklı tarzda kokular çıkmıştır. Günümüz expertlerinin bir varsayımıdırki kişinin parfüm kokusu karakteri hakkında bilgi verir.. Hadi canım ordan.. yok daha neler.. sürekli parfüm değiştirenler değşken bir kişiliğe saipken hiç kullanmayanlar karaktersiz mi?

Bir kişinin kullandığı parfüm ancak ve ancak karakTERini belirtir.. Yani terinin yapısını..:P Olayın özü şudurki kötü kokmayalım arkadaşalar.. Bakın bu koku olayı ilginçtir.. İnsan kötü kokunun bulunduğu bir ortama girdikten bir süre sonra koku reseptörlerinin algı zayıflamasıyla kokuyu farkedemez bir hal alır ve ortamda çok daha durabiliriz ki tuvaletlerde herkes bunu yaşıyor.. Böylesi bir kötü koku kaynağının kişinin kendisi olması durumunda bunu kendisi farkedemeyebilir.. Bu anlamda herkesi azami dikkate davet ediyorum.. Gelmiyorum diye mazeret olmaz.. Millete kokusal eziyet çektirmeyelim.. Hoş kokulu günler efenim..

1 Yorumlar:

Blogger tipbir dedi ki...

doğrusun mesele bakteri oluşumundan kaynaklı kokuyu gidermek veya engellemek.. terlememek amaç olmamalı. mesela bambu ağacının liflerinden elde edilen bir iple yapılan bir tişört terleme asnasında terin buharlaşmasını hızlandırıp bakteri oluşmasını angelleyerek kötü kokmaya bir alternatif sunuyormuş.. ne hoş yaw.. guzel yorumun icin saol saol saol

12:17 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfa