Üç silahşörden hayata dair leziz, hafif gözlemeler.

Pazar, Ekim 16, 2005

Ciğercinin Ciğeri

Televizyonlar nicin var? Sorumuzun bir cok cevabı olabilir. Mesela faydali şeyler ogrenmek icin. Ayni zamanda eğlenmek için. Veya dünya ile bağlantı kurabilmek için. (bu nasıl oluyor bende bilmiyorum?) var bunun bir sebebi.. veya olmali..

Bu kadar olaya gerek yok aslında. Televizyon tek bir amaç için var ve onun faydalarından farkli şekillerde faydalanan da bizleriz tabiki bu faydayi canımızın istediği şekilde belirliyoruz.. Aslında televizyonun kurulumunda en temel kavram kar etmek.. Evet isin mutfağında bu düşünce var.. Bu temel düşünceye hangi yolla gidilirse televizyonlarda o yonde yayınlar yaparak bizim ilgimizi cekmeye devam ediyorlar..

Gelelim televizyonlar nasıl kar ediyor.. Gelmeye gerek yok ben burdan soyliyim siz ordan dinleyin. Reklamlarla.. Diger tum programlar sadece zamani doldurmak diyebiliriz. Onlardanda kazaniyorlar ama cirolarin cogunu reklam gelirleri olusturuyor. Bu anlamda reklamlarin onemi bir anda fazlalasiyor. Yani daha guzel daha ilginc ve daha... reklamlar gosterime cıkıyor. Bundan seyirci olarak bizlerde rahatsiz değiliz.. Ama televizyondaki her reklam boyle mi?

İşte yazımıza temel olan konu burası.. Yok klasik bir reklam eleştrisi yapmıcam.. sadece Yerel kanallardaki reklamlara dikkat çekmek istiyorum.. Çunku onlar yeterince dikkatimizi cekemiyor bari biraz ben cekeyim:) Evet iyi bir reklam için sermaye gerekebilir ama sartlar ne olursa olsun senaryolar dusunce yapısını ortaya koyuyor.. Profesyonel ruhla amatorce calisan bir tasarımcı arkadasimla gorustugumuzde hep ilgili konuyu dile getiriyor.. Kısaca dert yanıyor.

Size bi kac ornek vereyim.. Bir yerel kanalimiz ve cigercinin reklami:) Reklamda gordugunuz tek sey, tezgah uzerinde yakından ciğerlerin kanlar içinde kesilişi:)) sonra geniş açı ve bıyıklı kasap, pişen cigerler v.s. diger bir reklam ise firmanın karviziti ile başlıyor.. Sahibinin ismi bile var kartta.. Adres kısmına yakın cekim derken ucuz geciş yontemiyle lokantanın kendisini resim olarak gosteriyorlar..:) Yani reklam o kadar etkiliydiki tutamadım kendimi.. Solugu lokantada aldım.

Evet komik ama keske dedirten reklamlar.. Ama konustugum arkadasi gordukten sonra biraz umitlendim.. Tuz golunde cektiği bir reklamı anlattı gercekten yerel kanalların standartlarının cok ustunde.. Yavas yavasta olsa olacak bişeyler ama biz gorurmuyoz bilemem.. Bilsemde soylemem, sürpriz olsun:)